Klimatet

Våra negativa avtryck på miljön har satt sina spår på klimatet så att människor redan nu drabbas allvarligt.

Det är så lätt att drabbas av panik. Man vill ju att barn och barnbarn också ska överleva. Naturligtvis vill man göra stordåd som drastiskt minskar klimatpåverkan. Men det är inte så lätt att leva upp till det. Det är så lätt att få panik och hamna i hjälplöshet, tyvärr. Och det blir klimatet inte hjälpt av.

Men alla kan vi göra något för klimatet.

Jag är långt ifrån den som alltid gör rätt. Men jag försöker så gott jag kan. Ser att barn och barnbarn faktiskt plockar upp plast som andra slängt ute i naturen. Undviker i möjligaste mån engångsmaterial.

Jag har numera lärt mig mycket bättre att inte handla och kasta livsmedel hela tiden……som jag tidigare gjort. Försöker se till att inte äta så mycket prosessad mat. Nu under hösten är det lätt att äta mestadels vegetariskt/nyttigt och billigt med alla våra egna rotfrukter som finns. Jag är inte vegetarian, men försöker att huvudsakligen vara det. Köper aldrig kött som inte är svenskt. Försöker så gott det går att även andra varor ska vara svenska. Har alltid en tvättpåse i min väska. OM jag slinker in i butik och köper frukt, så lägger jag den i tvättpåsen istället för i plastpåse. Försöker alltid att ha med påsar (inte engångs) då jag går iväg för att handla – så jag slipper plastkasse.

Det är alltså inga stordåd jag gör…….och har slutat kräva av mig själv att jag ska göra stordåd. Tänker istället till lite mer då jag ska handla, vad jag ska äta osv. Ibland hittar jag något smart ”husmorstips” på t ex sköjlmedel, tvättmedel, rengöringsmedel som jag snappar upp. Slipper då att köpa ett och annat miljöovänligt rengöringsmedel.

Som sagt – inga stordåd, men vi kan nå ganska bra mål med att påverka sådana enkla saker i vår vardag. Inget blir bättre av klimatångest, men mycket blir väldigt mycket bättre om vi alla kan nå bättre klimattankar i det mesta vi gör.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s