Bortskämd?

Tänker att ni bloggvänner tycker att min dotter är bortskämd, efter min beskrivning av bröllops- respektive studentbalsklänning. Men jag vill inte hålla med.

Våra barn fick lika mycket/lite pengar till klädinköp. Men som ingen annan i familjen var hon väldigt tidig (redan som 5-åring) medveten om vilka kläder som var tänkbara för henne. Andra kläder (som de flesta andra) hade var för henne otänkbart. Så hon köpte färre kläder än syskonen och accepterade att hon hade färre kläder än dem. Och så gör hon fortfarande.

Hon handlade på samma sätt till sina barn på den tiden hon bestämde vad de skulle ha för kläder. Helt medveten om att det måste tvättas oftare eftersom pengarna inte räckte till samma mängd med kläder som många andra hade.

På Trollungens (dvs mitt barnbarn/dotterns dotter) dagis sa personalen till min dotter att Trollungen inte får ha märkeskläder på sig till dagis för då blir de andra barnen avundsjuka. Trams! Trollungen var 3-4 år. Hade inte en susning om vad märkeskläder är. Hade såklart inte de andra barnen heller. Så länge min dotter har hela och rena kläder så har ni inte med att göra vilka klädesmärken det är, klargjorde hon.

Så handlar dottern fortfarande. Liksom just det barnbarnet också.

Varken syrran/svågern eller mina barns far/jag har någonsin handlat kläder på det sättet. Men ett av syrrans/svågers barn samt vår dotter utmärkte sig utan att vara påverkade av andra i omgivningen med att vara mycket bestämda med vilka kläder de kan ha. Det kan alltså inte ha med bortskämdhet att göra.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Nära och kära. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Bortskämd?

 1. Ingrid skriver:

  Det kanske inte är helt fel med skoluniform, då behöver det inte bli någon diskussion om vem som går klädd i märkeskläder och vem som inte har det.
  Ha en Glad måndag!
  Kram, Ingrid

  • surridurr skriver:

   I skolåldern kan det vara lite mer känsligt det där med märkeskläder, men barn i dagisålder har noll koll på sånt. Skoluniform har dom fördelar som du menar . Absolut. Alla har lika. Ingen behöver gå med trasiga/urväxta kläder. Men det inkräktar på den individuella rätten att få klä sig som man vill. Och den rätten är stark.
   Önskar även dig en glad och fin måndag.
   Kram

 2. farfar hebbe skriver:

  Här blev det ett hiskeligt åskväder,värsta jag upplevt på många år..Det är ju lättare att laga mat i större portioner än att bara laga en,,så jag gör ofta så,bra att ha lådor för kommande dagar.Haé Kram.

 3. Ama de casa skriver:

  Att köpa kläder är för mig ett nödvändigt ont. Har ganska mycket kläder i garderoben men dom flesta är fasligt gamla och välanvända. Tyvärr inte så gamla att dom kan anses att vara såna där fina vintage-kläder 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s