Fortsättning av syslöjden…….2

Nästa dag vaknade jag med en klump i magen……trots att det inte var någon syslöjdslektion den dagen.

Kanske lite rädd att våran klasslärare Åke skulle fråga hur jag hade ställt till det med skolans nya symaskin under gårdagen.

Slappnade av mer och mer. Det var inga konstigheter…..en helt vanlig skoldag.men efter skoldagen bad läraren mig att stanna kvar. Då blev jag rädd.

Då vi var själva sa Åke åt mig att inte alls vara rädd eller orolig. Så började han prata om syslöjden och hans oro. Han frågade om några episoder på syslöjden….som jag berättade om. Förstod till slut att mamma pratat med Åke ett flertal gånger om syslöjdslärarens mobbing. Men han ville höra mer om hur jag tyckte det var och hur det gått till. Åke var verkligen en pedagog har jag som vuxen många gånger förstått. Han fick mig att berätta…utan att överdriva…..utan att skämmas. Det här samtalet var någon gång på höstterminen.

Åke sa:

-Det här går verkligen inte att fortsätta. Och det är INTE ditt fel. Vi vuxna, dina föräldrar, skolans rektor och jag har under en längre tid diskuterat den här ohållbara situationen och det här är absolut inte ditt fel. Eftersom skolan inte kan erbjuda dig rimliga lektioner då det gäller syslöjd så är du från och med nu befriad från syslöjdslektionerna. Du gör vad du vill under dom lektionerna, men du går aldrig mer tillbaka till syslöjden, och nästa termin går du istället på träslöjd tillsammans med killarna i klassen!!!

YEPPIE – ÄNTLIGEN BEFRIAD!!!

Familjevis umgicks vi en del med en familj som bodde i närheten av syslöjdsläraren. Den här familjen och vår familj åt ofta hemma hos varandra. Vid några tillfällen mötte vi min hemska syslöjdslärare. Häxan var då så inställsam…….med låtsas glad min hälsade hon på mig. Första gången sa jag av gammal vana ”goddag fröken”. Mamma sa efteråt att jag inte ska säga så. Mamma sa att jag gör som jag vill…..om jag hälsar då vi möter fröken eller inte….och om jag väljer att hälsa så räcker det med att bara säga ”hej” och gå vidare. Mamma och pappa hejade inte på fröken fast hon försökte smöra för dom. Jag valde att nonchalera frökens hejande.

Minns inte om det var terminen efter eller om det var skolåret efter som hon var borta från skolan.

Ur askan…in i elden……..

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Fortsättning av syslöjden…….2

 1. Anki skriver:

  Önskar jag hade fått slippa syslöjden också …
  Kram

  • surridurr skriver:

   Jamen det är ju bara inte klokt att det kunde få finnas sådana outbildade lärare som mobbade elever. Jag tycker egentligen att hela klassen skulle ha blivit befriade från slöjd till skolan kunde anställa professionella lärare och det här var ändå inte på 1800-talet……..s hur i hela fridens namn kunde det ens vara lagligt att tvinga tjejer till syslöjd och killar till träslöjd? Huvva!
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Så bra att du hade en förstående klasslärare som lät dig slippa syslöjden. Inte ska man behöva gå och ha ont i magen för att man blir mobbad av syfröken. Syslöjd är ju dock ett ämne man klarar sig bra utan i livet.
  Hoppas att du har en fin lördag! Här skiner solen och det är varmt och skönt.
  Kram, Ingrid

  • surridurr skriver:

   Tack. Samma väder här. Först och främst var det såklart mamma som inte accepterade att jag blev mobbad en syslöjdsläraren och hade såklart (mig ovetandes om det) många samtal med min klasslärare, som jag i sin tur hade diskussioner om detta med rektorn. Och till slut var måttet rågat.
   Kram

 3. Ama de casa skriver:

  Vilken helt underbar klasslärare du hade! Fler såna skulle behövas i skolan, som tar tag i problem och löser dom efter bästa förmåga. Många blundar tyvärr…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s