Vilket är ditt olagligaste minne?

Att ha kört bil innan jag hade körkort räcker kanske inte?

Förväntar mig att du berättar om ditt minne!

På den tiden fick man inte övningsköra innan man var 17 år 9 månader. Och man måste ha övningsköringsskylt på. Eftersom jag ännu inte var 17 + 9 månader hade vi inte skaffat skylt. Var ute med pappa på ett ställe med massor av grusvägar. Han klev ur och ville att vi ska byta plats. Törs inte, sa jag. Jodå, det gör du visst, sa han. Så jag körde, bytte vägar i olika skogskorsningar. Så krävde pappa att jag skulle backa. Nej men det törs jag ju inte…..men det gjorde jag ju.

Sen körde jag ut mot landsvägen, stannade innan för att vi ska byta plats. Pappa sa att han går inte ur bilen – utan jag ska köra hem!

Vaaaa???? Nej, jag törs inte! Jag har inte kört landsvägskörning…..iaf absolut inte stadskörning, jag har aldrig parkerat på en p-plats……. -Nej men snart har du det, sa pappa.

Jamen vi har ingen övningskörningsskylt, sa jag. Äsch då….har vi tappat den….vilken otur!

Så jo, jag körde landsvägskörning, även en bit motorvägskörning, stadskörning och parkerade på vår p-plats trots att den var lite bökig att komma åt.

Dvs en olaglig körning tillsammans med pappa! Fast han visste förstås att jag redan tränade lite rallykörning på grusvägar utan möten.

Men ett värre lagbrott…….var då jag var 14. Resa med klasskompisar o andra kompisar till Åbo. Ingen lärare gick med på att arrangera det som skolresa. Vilket jag idag kan förstå, men fattar ändå att de hade kunnat styra upp det lite.

Partajade gjorde jag. Hade en kille som troligen ingen förälder skulle önska sin dotter. Så jag dolde det väl för mina föräldrar. Han var något/några år äldre än mig. Hade pengar så jag bara häpnades. Skrynkliga hundralappar nerpulade i trånga jeansfickor.

Nattetid var taxfreen stängd. Hade ingen aning om det innan men min dåvarande kille hade tillsammans med några i min klass förberett ett rån. Taxfreen hade glasväggar som gick ner till ca 1 dm över golvet. Vid kassorna fanns på golvet spritflaskor mm. Antar att det var flaskor som de ej låtit gästen köpa av någon anledning. Kompisarna hade försett sig med redskap (från något städförråd?) att peta in under glasväggen och mot kassorna. Min uppgift var att stå vakt åt det ena hållet. Så jag (livrädd) hade ingen koll vad de gjorde. Men vet att det efteråt kommit fram att ett flertal cigarettlimpor och spritflaskor hade de stulit.

Tidig morgon hann vi uppfatta att stölden var upptäckt. Jätteläskigt. Min kille hade såklart sett till att han själv inte skulle ha något stöldgods på sig. Då vi anlände Åbo framkom det att hamnen var avspärrad för stor kontroll. Min ädle pojkvän hade en enda flaska och den placerade han i min väska. För han hävdade att det är betydligt mindre risk att jag blir kollad än att han blir det. Och så skulle vi inte gå iland tillsammans.

Rädd som bara den……men i tullen kollades ingenting. En kortvarig lättnad. Då vi kom ut visade det sig att polis omringat hela hamnen. Insåg att pojkvännen kommer blir jättearg men då får han bli det då, jag ställde snabbt in ”min” spritflaska bakom hjulet på en parkerad bil. Med skakiga ben kom jag ut ur polisspärren efter att de kontrollerat min väska. Tillbringade tiden – innan vi skulle hem tillsammans med en klasskompis som absolut inte alls var inblandat i detta.

På tillbakavägen höll jag mig ifrån killen och övriga inblandade. Vet att det blev en del rabalder eftersom alla i klassen inte kom med hem från resan utan fastnade i Åbo. Helt orättvist. Jag vet att dom som hamnade hos polisen var helt oskyldiga. Möjligen att de lurats att gå med på att bära med sig stöldgods.

Finska regler….åtminstone då, var inte att leka med. Vet att Sverige protesterade emot att de höll kvar minderåriga barn. Och klasskompisarna släpptes efter ett par dagar.

Det här om något – var verkligen olagligt.

Mitt förhållande till narkomanen tog ett abrupt slut. En del av de involverade klasskompisarna gick det utför för, men inte alla. Dom flesta tog nog ställning emot honom. Narkomanen dog kanske ett halvår senare av en överdos.

Så ja, visst begick jag olagliga handlingar……men det blev ett stopp för det. Nu efteråt kan jag inse att det var en vansinnig tur att jag aldrig provade på alla de tunga droger som han själv gick på.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Dagens tankar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vilket är ditt olagligaste minne?

 1. Lantlivsbilder skriver:

  Om inte fortkörning 1967 räcker har jag inget mer att komma med. 6 km för fort på 70 sträcka på Värmdö är allt, och det kostade 200 kr. Vilket var en hel del pengar på den tiden.
  Svante

 2. Anki skriver:

  Jag har nog varit väldigt laglydig – jag stal ett litet plastlamm på Tempo när jag var i yngre skolåldern … fick så dåligt samvete att jag gick tillbaka och lade det på plats dagen efter. Stal en krona ur min farmors portmonnä … och fick en rejäl utskällning – ”Det börjar med en knappnål – och slutar med en silverskål!”, sa min farmor.
  Har en P-bot … men inget mer vad jag kan minnas …
  Så tråkig är/ var jag …
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s