För ungefär ett år sedan

20160430_123328

FÖR ETT ÅR SEDAN VAR JAG PÅ BEGRAVNING

Jag hävdar att det ska man inte behöva vara med om, i min ålder då det gäller vänner. Har ändå drabbats av det några gånger under mitt vuxna liv.

Men det som tog mig hårdast var begravningen för ett år sedan. Av en nära vän. Vi har känt varandra och umgåtts sedan tidiga tonår. Vi hade ett gemensamt hundintresse. Båda engagerade i Brukshundklubben. Vi gjorde massvis av hundträningar tillsammans och även tillsammans i Brukshundklubben. Tävlade i dressyr. Schäfrar var de raser vi hade. Utbildade oss i Brukshundklubbens regi.

Tonårsfestande i samma gäng dessutom.  Vi fick barn i samma åldrar. Då började vi umgås familjevis.

Vi har helt enkelt följt varandra livet igenom.

Sista tiden vistades hon på hospis. Första gången jag hälsade på där var både jobbig och kärleksfylld. Jobbigt att se hur sjuk hon var, men ändå samma söta H som hon alltid varit, fast nu utan hår. Samma humor. Samma engagemang. Men inte samma ork.

Vi pratade massor om alla gamla gemensamma minnen. Vi pratade om våra familjer. Våra barn. Våra hundar.  Hon bad mig att ta med dotterns hund Tyson på nästa besök om två veckor.

Hon var sjuk. Så sjuk. Men hon ville verkligen träffa Tyson. Innan jag kom dit nästa gång visste jag att det oundvikliga närmade sig. Självklart lånade jag med mig dotterns hund.

Och han var så klok. Som en utbildad vårdhund trots att han inte alls var/är en vårdhund.

Tyson hoppade inte upp i hennes sjuksäng, trots att han normalt bara kastar sig upp i sängar/soffor. Han klev försiktigt upp. Gick försiktigt fram emot hennes ansikte. Vännen då bara ett par dygn innan livets slut, höjde upp huvudändan på sin säng så Tyson kom fram med ”snäckan” ända emot hennes ansikte. De pussades. Sedan lade han sig ”slimmad” längs med hennes kropp.

Jag bara häpnades och grät. Min vän njöt av hunden som låg slimmad utmed hennes kropp, och av att tafatt få klappa honom lite, känna hans värme.

Ett par dagar senare kunde jag inte längre få kontakt med henne per telefon. Och efter ytterligare någon dag så fanns hon inte längre.

Och nu har det gått ett år.

I min ålder har det såklart hänt att klasskompisar, kollegor, vänner avlidit i förtid. Men det här var definitivt det första dödsfallet i min kompisvärld som berört och fortfarande berör mig så djupt.

Det gör fortfarande så ont…..

Har pratat massor med syrran och svågern om min vän, om vårt umgänge (som dom också minns), visat platsen där hon växte upp, pratat om hennes pappa som var herrfrisör och kände min pappa, berättat om våra ”hundår”. Pratat, skrattat och samtidigt gråtit.

Annonser

Om surridurr

Tankar om stort och smått
Det här inlägget postades i Surridurr. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till För ungefär ett år sedan

 1. farfar hebbe skriver:

  Mors..Ja så sorgligt när vänner faller ifrån,vi får bära med oss vännerna i våra hjärtan.
  Nej jag var inte på plats när bandyfinalen spelades,,Sonhustrun och Loke var där..Haé Kram.

 2. ogamotoga skriver:

  Hu, där kom en tår. 😊

 3. Lollo skriver:

  Jag minns att du skrev lite om det här. Så oerhört jobbigt. Även om jag har varit med om förluster även jag så har jag än så länge inte upplevt något liknande det du berättar om. Men, visst kan det hända vem som helst.
  Varje förlust gör ont, men vissa är det nog något speciellt med …
  Kram hjärtat! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s