Blir så upprörd

KALLA FAKTA

Ser inte så ofta på tv-program då de sänds, men ser dem vid helt andra tidpunkter. I slutet på veckan såg jag Kalla fakta som hade sänts tidigare i veckan.

KAN DITT BARN/BARNBARN NEKAS PLATS I SKOLA

Programmet handlade om en autistisk pojke. Som gått i privat förskola. Gått i ”nollan” i samma privata skola. Skolan fick bidrag från kommunen för att ha en extra resurs för barnet i skolan. Ett par proffesionella utredningar har gjorts på barnet. Som konstaterat autism. Som konstaterat att inget begåvningshandikapp finns. Men den privata skolans rektor, tillika ägare av skolan bestämmer att pojken har ett begåvningshandikapp och därmed inte kan gå i hennes skola. Skolan har nämligen inte råd med det stöd som pojken enligt rektorn behöver.  Han är inte välkommen till skolan längre. Men får heller inte hjälp med hemundervisning. Barnets farmor kommer hem och har hemundervisning med pojken. Skolmaterial har de inte heller fått. Utan fått köpa själva! Märk väl här att skolan fortsätter ta emot det ekonomiska stöd de beviljats för pojken, trots att han inte går i skolan.

Pojken har inte något förståndshandikapp utan autism, och haft en fungerande skolgång med stöd tills rektorn beslutat att han har ett förståndshandikapp som ingen annan ser. Hon till och med hotar föräldrarna med att anmäla dem till socialtjänsten om de inte byter skola. Föräldrarna vägrar, pojken ska få gå i skolan tillsammans med de kompisar han har där sedan förskoleåldern.

Rektorn anmäler föräldrarna till socialtjänsten. Utredning görs. De anmäls tom två gånger och två utredningar görs. Båda kommer fram till att det finns ingenting som helst att anmärka på i barnets hemmiljö. Socialtjänsten har tom märkt att barn med speciella behov inte längre blir välkomna i sina skolor med hänvisning till att de inte har råd, och hotar föräldrarna med anmälan till socialtjänsten om de nekar till att byta skola.

MOBBING PÅ HÖG NIVÅ

Kallar jag sådana rektorers beteénde. Hon må vara vinstdrivande företagare men tycks sakna kompetens som en rektor ska ha. Ut med riskkapitalisterna inom vård/skola/omsorg

VINSTER I T EX PRIVATA SKOLOR!!

Den här skolan har alltså inte råd att ha den resurs pojken behöver i skolan, trots att de får bidrag till det. Kalla fakta undersökte också skolans ekonomi. Den går med stor vinst. Allt i hela den här historien gör mig så arg. Alla är vi olika. Jag gillar inte privata skolor. Men det har ju så ofta sagts att de kan driva skolor mycket mer kostnadseffektivt än de kommunala. Ja det såklart de kan då de ”sorterar bort” alla barn som kan tänkas behöva lite mer hjälp. Och påståendet att det blir en katastrof för privata skolor om de inte får ta ut hur mycket vinst som helst – håller jag inte med om. Tvärtom. Dom kan inte få fortsätta att ta in alla a-elever och neka skolgång till barn med speciella behov. Det ska vi skattebetalare inte subventionera. Självklart ska skolorna inte hamna i riskkapitalisternas klor. Det här om något visar ju detta.

OLÄMPLIG ÄGARE/REKTOR

Är det verkligen i den här privata skolan. Självklart finns olämpliga rektorer i de kommunala skolorna också. Men inte fullt så här inkompetenta. En rektor ska naturligtvis känna till och följa de regler som finns. Men då de är privata finns alltid risken att den kompetensen inte alls finns eller att den tummas på eftersom den vinstdrivande företagarandan är starkare. Kan egentligen inte låta bli att förstå att vinst är högsta drivkraften för en företagsledare. Men det här bevisar att de inte har något att göra inom skattefinansierad verksamhet, såsom skola, vård osv.

Olämpliga rektorer i kommunala skolor finns som sagt också även om de inte gått så här långt. Men där finns den demokratiska insynen och styrningen. En sådan galning som rektorn i det här inslaget skulle ha stoppats och blivit avsatt från sin yrkesroll långt innan det skulle hinna gå så här långt.

SKOLANS STYRNING

Har kapsejsats sedan Persson-ivern att privatisera. På många sätt drev han en mer högerinriktad politik än (m). Några för skolans katastrofer de senaste 30 åren är enligt mig, 2. Nämligen Göran Persson och Jan Björklund. Skolan behövde inte och behöver fortfarande inte en godsägare eller avdankad major. Under dessa herrars styrning har allt bara gått utför för skolan.  Och man blir riktigt rädd, inför framtiden.

Framtidstänkandet tycker jag måste vara att återinföra statlig skola, för att återfå en mer jämlik skola, där extra satsningar kan göras för att det finns befog för det. Alla barn har rätt till samma skola, samma kvalitet utefter den enskilda skolans, elevernas behov. De ska inte utsättas för skolokunniga, lokala politiker som måste skära ner på skolans resurser för att få den kommunala ekonomin att gå ihop.

I RÄTTVISANS NAMN

Så är det också så att statlig skatt är mer rättvis. Ju högre inkomst, desto högre skatt. Medan kommunalskatten är väldigt orättvis eftersom vi betalar samma skatt per hundralapp kan man enkelt säga. Procentuellt högre skatt för låginkomsttagare.

DESSUTOM

Drar alla i det högre inkomstskiktet av kostnader för t ex att ha lärare som kommer hem för hemundervisning för sina barn. Vilket innebär att skatteinflödet minskar ytterligare. Rättvist? Nej inte ett dugg. Hur många brevbärare, undersköterskor är det som överhuvudtaget gå ner i arbetstid då barnen är små? Och hur många inom dessa yrken med flera, har råd att ta hem en lärare som stöttar deras barn igenom skolan? Det enda rättfärdiga, enligt mig, är statlig skola som tar hela ansvaret för barnets utbildning, självklart i samförstånd med föräldrarna.

Annonser

Om surridurr

Tankar om stort och smått
Det här inlägget postades i Surridurr. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s