Spindlar……

Huvva vilket samtalsämne barnbarnet och jag hade.

Jag är ledsen att jag tyvärr fört över min spindelfobi till mina barn och tyvärr till några av barnbarnen. Då vi pratade om detta, Nea och jag, så är det ingen idé att försöka låtsas som jag inte är livrädd för spindlarna. Lika bra att erkänna det men samtidigt förklara att det är en obefogad skräck om man bor i Sverige.

Talade om att alla spindelarter utom en, här i Sverige är giftiga. Men att de svenska spindlarna inte kan bita genom vår hud, därför är de totalt ofarliga för oss. Så det är verkligen en obefogad fobi här.

Det här barnbarnet är dessvärre ett av mina barnbarn som ”ärvt” min spindelfobi.  Vill avdramatisera den obefogade skräcken. Berättade om något jag både läst och hört om i ett radioprogram om spindelfobi och även ormfobi.  Man tror att vi har nedärvt i våra gener att spindlar och ormar kan vara livsfarliga, och att det genminnet kan visa sig spindelfobi och/eller ormfobi trots att det här inte finns skäl för detta.

Vill att barnbarnet ska kunna ha förmågan att se rationellt på det här för att kanske lindra skräcken något.

Barnbarnet visste också att mr X och min pappa gjorde stora insatser för att minska risken att få in spindlar i huset.  Hon ville veta hur vi gjorde detta.

Fick veta att i just hennes rum där de bor kommer det ibland in spindlar i just hennes rum. Och hon blir skräckslagen av detta. Så jag frågade om de vet var/hur spindlarna kommer in.  Hon tror det är dels genom ett otätt fönster, dels genom någon slagsskarv  i väggen, mellan ett ”prång” och hennes ena sovrumsvägg.

Måste prata med sonen om detta. Nästa gång vi åker dit tänker jag att han kan byta fönsterlister i hennes sovrum och silikontäta om det finns en öppen skarv i hennes sovrum.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Intryck och uttryck. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s