Hur kan det vara så olika på skolorna?

untitled

Bild lånad fr nätet

Så många som fyra av mina barnbarn har i år bytt skola. Tänker nu på dotterns barn. De har bytt skola. Nu visar det sig att Nea som är äldst ligger efter övriga klasskamrater och får därför massor av läxor, som hon löser med mammas hjälp. Ibland så länge på kvällarna som fram till 22-23-tiden!

Hur kunde det bli så?

Barnens förra skola var läxfri därför att skolarbetet skulle ske just på skolan, vilket låter sympatiskt. Läraren på den skolan var mycket nöjd med Neas skolresultat. Hon var bland de främsta inom alla ämnen. Men på nya skolan ligger hon efter. Helt uppenbarligen har dessa två skolor helt olika mål och såklart även olika ”upptagningsområden”.

Kommunaliseringen av skolorna

Tycker jag var ett felaktigt beslut. Då ansvaret OCH kostnaderna vältrades över på kommunerna blev det en alltför stor skillnad på kvalitet och kunskapsnivå. I samband med kommunaliseringen kom också alla nedskärningar inom skolan som ytterligare utökade skillnaderna.  Därtill kom privatiseringen av skolor som inte heller minskade på den stora kvalitetsskillnaden.

Nu gäller det att komma ikapp

Hon är en duktig tjej och vill verkligen ligga i för att komma ikapp.  Det här stora jobbet hade hon inte behövt om de båda skolorna hade haft samma mål.

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Så tycker jag. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur kan det vara så olika på skolorna?

 1. melkerlarsson skriver:

  Det finns nog många orsaker till att skolan blivit som den blivit, kommunaliseringen är nog en orsak (den avskydde min mamma som var rektor, hon dog dock -96). En annan orsak är att kommunerna numera inte kan planera p g a friskolereformen, dom har ansvaret för alla barn men har ingen aning om hur många barn som kommer att välja den kommunala skolan i område X/Y, det kan vara 0% eller 100%, men ansvaret har dom fortfarande. Jag tycker att det är bra med friskolor, men det gick nog lite för snabbt.

  • surridurr skriver:

   Håller med dig om orsakerna. Men konsekvenserna av orsakerna blir, enligt mig att

  • surridurr skriver:

   Blev knasigt där i svaret…….
   Nåväl, jag tycker att konsekvenserna av kommunalisering och privatskolereformen, är helt uppenbart att skolan blir alltmer ojämlik, alltmer orättvis, segregerar fattigdom och rikedom, tillsammans med flera andra politiska beslut – är fel. Vill återinföra en skola för alla!

   • melkerlarsson skriver:

    Tyvärr måste jag hålla med dig, rätt hanterad hade reformen kunnat bli riktigt bra, men att gå från världens mest reglerade skola till kanske världens mest avreglerade över en natt var allt annat än lyckat. Man borde ta ett par rejäla kliv tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s