Vad tycks om nya rökförbudsförslaget?

Rökning

Bild lånad från nätet

 • Rökförbud på restaurangernas uteserveringar
 • Rökförbud på lekplatser
 • Rökförbud i busskurer/hållplatser

Vad tycker du om det?

Jag förstår att det är jobbigt för rökare som snart inte kan/får röka någonstans. Men jag tycker att det var ett ramaskri då rökförbud infördes på krogarna, men blev en succé. Och det är allt betydligt trevligare på krogarna utan tobaksröken. Höst och vinter är det för mig helt ok att rökarna står utanför krogen och röker.

Men vår och sommar då man vill sitta utomhus på fik och restauranger så vill jag slippa få tobaksrök på mig. Liksom barnfamiljer måste få slippa det. Kanske höga glasväggar kan vara lösningar, där rökarna kan sitta avskilt från andra?

Rökförbud på lekplatser borde vara självklart. Har tom sett föräldrar röka på lekplatser, fimpa cigaretten i sandlådan och sen kasta den på gräsmattan. Där småbarn vistas som gärna stoppar in allt i munnen.

I busskurer/hållplatser vill jag absolut ha rökförbud. Inte så många som är knasiga nog att röka där som tur är, men fy fasen vad jobbigt det är när någon gör det.

På tunnelbanestationerna är det ingen som röker.  Då borde det gå att få det likadant i busskurer/hållplatser?

 

Om surridurr

Tankar om stort och smått, huller om buller
Det här inlägget postades i Så tycker jag. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vad tycks om nya rökförbudsförslaget?

 1. Gun-San skriver:

  Ja dom har det inte lätt, är egentligen emot förbud men så länge det finns människor utan sunt förnuft så är det väl enda vägen.
  Vi har ju en lag som förbjuder nedskräpning också, den är dessvärre helt tandlös, det är så skräpigt i vår stad.

 2. Ama de casa skriver:

  Jag tycker att det låter jättebra, men nån sorts rökruta borde kunna införas i alla fall.

  Som tämligen ny icke-rökare gillar jag trots allt att det röks på uteserveringar. Den 9:e april i fjol övergick jag från rökning till sniffning… 😉

 3. Pearl1 skriver:

  Hej.. Är själv ”slav” under ciggen, tyvärr.. Dock slänger jag aldrig fimpar ute i naturen , på gator mm.. Släcker dem o stoppar dem i fickan för att sedan slänga dem i soporna…

 4. Lollo skriver:

  Jag har enormt stark aversion mot rökning, och jag måste ständigt intala mig att rökande människor röker av en anledning som jag inte kan påverka genom att bli arg och bitchig. Jag har dessutom vänner och arbetskamrater som jag tycker mycket bra om, trots deras rökning. Men just därför gör det mig också ännu mer ledsen när det är just dem som röker.

  Min aversion växte med åren, ihop med att jag såg vad det gjorde med min mammas hälsa och åldrande. Hur mycket rökningen förstörde av hus och hem, kropp och logiskt sinne. Hur mycket det tog av en sund och harmonisk samvaro (bara för att ciggen lockade hela tiden). För att inte tala om hur min besvikelse växte när jag såg att ciggen var viktigare än närmast något annat. Det var en ständig jakt efter att få ta ett bloss … trots att hon visste hur mycket vi avskydde det.

  Jag tänker att rökare får man vara om man vill och inte bryr sig om sig själv mer än så, bara man inte belastar andra med sin rök. Men utan förbud blir det svårt att slippa bli passiv rökare kring den sortens missbruk. Jag kan inte komma på någon last som påverkar fler än missbrukaren på samma fysiska sätt som rökning … och det är det som gör mig så arg. Genom hela mitt liv har jag fått stå ut med rökares rök, i mina kläder, i mitt hår, i mina lungor … utan att dra ett enda eget bloss. Jag har fått mina saker förstörda av att växa upp i ett hem med cigarettrök. Pappas tavlor var bara att kasta. Av ren tur slapp vi ifrån höga saneringskostnader vid flytt. Dessutom har jag fått erfara att det är jag som är skurken för att jag inte ”tar hänsyn till behovet”.
  Det fanns också en tid längre tillbaka som var rökarens tid. De fick rökrum och rökpauser på jobbet, medan vi ickerökare fick grymma blickar om vi tog rast på samma sätt.
  Jag har haft rökare omkring mig i lunchrummet som satt och trummade med cigarettändaren mot bordet för att skynda på mig när jag åt (på den arbetsplatsen fick de röka i samma rum som vi åt, bara inte samtidigt).
  Rökarna har haft sitt. Nu tycker jag det räcker mer än väl.

  Därför säger jag ”ja tack” till alla förbud som inskränker rökares friheter. Är det ett problem för rökaren får de väl gå ännu längre bort, eller gå över till någon last som inte sprider sig flera meter omkring dem, och som av någon anledning alltid får vinden att vända.
  Snus luktar inte gott det heller, men det känner man ju oftast inte förrän man kommer riktigt nära, och jag har aldrig upplevt mig vara tvungen att suga i mig andras prillor … 😉

  Hahaha … inser att jag gick igång ordentligt här, men det finns inget som ökar min puls på samma sätt som ordet rökning … 😛

  Avslutar med att önska dig en fin helg.
  Kram

  • surridurr skriver:

   Gillar ditt svar. Alla passiva rökare drabbas ju av rökarens rättigheter. Men jag tycker att de ska få röka någonstans. Kanske rökbås? Med tanke på de sjukdomar rökningen medför som vi alla betalar med skattemedel, så är det fullt rimligt att staten lägger sig i, och kommer med restriktioner. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s